El Servei Català de Trànsit demana prudència i respecte pels ciclistes

dimecres, 15 de febrer del 2012

Arran de l’atropellament mortal de dos ciclistes que hi va haver ahir a la C-13 a Vallfogona de Balaguer, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana prudència i insta a respectar els ciclistes, un dels col·lectius més vulnerables a la carretera. Recorda la importància d’obeir les normes de circulació i també la necessitat d’assolir un espai de convivència a la via pública en què no es pot oblidar que ciclistes, vianants i motoristes sempre són la part més feble a l’asfalt.

L’SCT vol recordar als conductors que per avançar un ciclista en carretera cal respectar una distància lateral de seguretat obligatòria d’un metre i mig, tal com estableix el Reglament general de circulació. No respectar aquesta distància de seguretat mínima en avançaments a ciclistes és una infracció de caràcter greu que pot ser sancionada amb la pèrdua de 4 punts del carnet de conduir.

En qualsevol cas cal avançar les bicicletes quan es pot i no quan es vol i ser conscients que l’ús indegut del clàxon pot alterar el ciclista. Quan s’avança un ciclista cal reduir la velocitat i ocupat tot o part del carril contigu de la calçada i fer la maniobra de manera segura. Així mateix, cal evitar avançaments si es posa en perill o s’entorpeix ciclistes que circulen en sentit contrari.

Els conductors de vehicles de motor també han de saber que els ciclistes poden circular dos en paral·lel o en grup, que els ciclistes en grup tenen prioritat de pas i que cal respectar la prioritat de pas dels ciclistes quan circulen per un carril bici. Convé recordar, així mateix, que el ciclista no pot conduir en una línia perfecta; un forat o cop de vent pot fer que es desviï de la seva trajectòria.

A més, és convenient tenir en compte que, quan es circula darrera d’una bicicleta s’ha de deixar espai lliure que permeti parar-se sense topar en cas de frenada brusca o caiguda de la bicicleta.

Pel que fa als ciclistes, davant la seva vulnerabilitat enfront d'altres vehicles de motor, és recomanable que facin ús del casc, de sistemes d’enllumenat i de reflectors i cal que respectin la normativa específica del vehicles que condueixen.

El Departament de TES, conjuntament amb el sector de la bicicleta, està treballant mitjançant la Mesa de la Bicicleta, les realitats i problemàtiques existents en aquest mode de transport que es troba en plena fase d'expansió.

En aquest marc, es tracten aquells aspectes que puguin millorar o potenciar el desenvolupament de la bicicleta tant des del punt de vista de la mobilitat obligada com d’activitat d'esport o de lleure, i entre d'altres mesures, s'està treballant en la senyalització específica a les principals rutes cicloturístiques en la xarxa de carreteres de la Generalitat mitjançant una senyal que s'ha dissenyat específicament per recordar als usuaris de la via que s’ha de respectar una distància mínima als ciclistes per tal de garantir la seva seguretat.

On som

Avda. Catalunya, 14, Local 4
Sant Celoni
08470
Barcelona

E-mail: info@ccsantceloni.com

Datos de mapas
Datos de mapas ©2018 Google, Inst. Geogr. Nacional
Datos de mapasDatos de mapas ©2018 Google, Inst. Geogr. Nacional
Datos de mapas ©2018 Google, Inst. Geogr. Nacional
Mapa
Satélite